Što znači rodna neutralnost?
To je ideja da politika, jezici, organizacije, tehnologija i druge društvene institucije trebaju  prestati raditi razlike prema spolu odnosno rodnosti ljudi.

Za sve muškarce koji su kupili „ 2u1 šampon za kosu i tijelo“, a potajno su htjeli zeleni šampon koji miriše na kivi i limetu.

Za sve žene koje su kupile muške britvice, jer su puno jeftinije od ženskih britvica.

Za sve muškarce koji su najprije pogledali oko sebe, gledali ih tko, prije nego što su ispili gutljaj osvježavajućeg ružičastog koktela, radije nego žestokog pića.

Za sve žene koje preferiraju bijelu majicu i traperice za izlaske i pritom ne uzimaju u obzir višesatno uređivanje.

Proizvodi i rodni stereotipi

Godinama su oglašivači jako naglašavali koji bi se proizvodi trebali prodavati kojem spolu odnosno rodu. Primjerice, prvi je šampon u početku bio namijenjen za pranje rublja, čišćenje tepiha i automobila, prije nego što je zapravo postao šampon za kosu. Zatim su plasirali voćni šampon za žene i šampon s mošusnim mirisom za muškarce.

Ali zašto? I voćni i mošusni šampon i sredstvo za pranje tijela imaju istu svrhu; pomoći vam u održavanju osobe higijene.

Brendovi imaju propuštenu priliku, ostavljajući novac na stolu, ignoriranjem individualnih potreba potrošača i marketingom prema arhaičnim kupcima. Aktivno se baveći označavanjem i marketingom proizvoda unutar rodnih linija, oglašivači su stereotipizirali i obespravljali potrošače tijekom godina.

Doktorica Elizabeth Haines, profesorica psihologije sa Sveučilišta William Paterson, kaže: „Rodni stereotipi za muškarce puno su uži. Društvo ima naviku držati muškarce u njihovoj rodnoj liniji, te  svaki put kad počnu raditi nešto što je povezano sa ženama, doživljavaju se kao slabe ili homoseksualne osobe. “

Stoga bi se brendovi trebali bolje usredotočiti na svrhu proizvoda za potrošača, umjesto da pretpostavljaju što muškarac ili žena pojedinačno misli o samom proizvodu.

Uspon rodno neutralnog marketinga

Tijekom druge polovice 20. stoljeća, pa čak i godinama nakon prijelaza stoljeća, rodna očekivanja u društvu bila su snažno naglašena. Djevojčice su se poticale da se igraju s lutkama, dok su dječaci dobivali pištolje.

S godinama je rodna neutralnost postala sve prihvaćenija, posebno među generacijom Z. Prema Pew Researchu, “Mnogo je vjerojatnije da će pripadnici generacije Z poznavati nekoga tko zahtjeva da ga se oslovljava sa rodno neutralnim zamjenicama (ono/oni), što ne bi bio slučaj s nekim iz starije generacije.”

Uz to, rječnik Merriam-Webster objavio je da je „oni“ riječ 2020. godine, učvršćujući porast nebinarne zamjenice.

Sada zamislite budućnost u kojoj se organizacije i tehnologije ne samo potiču, već se očekuje da budu u potpunosti rodno neutralne na isti način na koji tvrtke sada nastoje biti ekološki održive.

Ružičasti porez


Brendovi neće biti jedini koji će uštedjeti novac na rodno neutralnom marketingu. Mnogi potrošači, posebno žene, moći će uštedjeti novac kad kupuju ako se tvrtke odmaknu od marketinga specifičnog za spol.

Žene potrošače pogađa takozvani ružičasti porez, gdje tijekom cijelog svog života u prosjeku plaćaju više za svakodnevne proizvode poput britvica, šišanja, odjeće, šampona i kozmetike u usporedbi s muškarcima. Studija na 1.377 muškaraca i žena otkrila je da se za istu marku britve za jednokratnu upotrebu žene naplaćuje 60% više od muškaraca.

Žene plaćaju 8% više odjeću, 7 % više modne dodatke, a čak 13% su skuplje ružičaste igračke za djecu u odnosu na ostale dječje igračke.

Žene i muškarci već međusobno posuđuju stvari i to im ne smeta. Brendovi moraju napokon prepoznati tu prazninu u potrošačkom iskustvu i iskoristiti je.

Trebate li inspiraciju? Uživajte u tri ohrabrujuća primjera zalaganja za rodno neutralniji svijet.

#LikeAGirl

Tvrtka za žensku njegu, Always, vodi epsku bitku u borbi protiv rodnih stereotipa i osnaživanju djevojaka širom svijeta svojom kampanjom #LikeAGirl. U potrazi za rodno neutralnijim svijetom, pitaju se – što znači raditi stvari “kao curica”? Always potiče žene na globalnoj razini da se bore protiv etiketa i kategorizacija koje ih koče.
U nastavku pogledajte njihov video s pozivom na promjene:


Mattelove rodno neutralne lutke

Poznato je da je industrija s igračkama rasadnik rodnih sterotipa, brend Mattel  napravio je golemi iskorak te je izbacio prve „rodno neutralne lutke“.U Mattelu smatraju da su igračke refleksija kulture te da je došlo vrijeme za promjene. U nekoliko posljednih godina u svijetu se sve više slavi inkluzivnost, te su tako i oni odlučili dati svoj doprinos. Prema njihovim istraživanjima, djeca uopće ne žele da rodne norme direktiraju kako će igračke izgledati tako da nova Mattelova linija Creatable World pruža djeci mogućnost da se izraze kako žele.

Levi’s Unlabeled

Prošle godine Levi’s je lansirao svoju prvu rodno neutralnu kolekciju. Pri osmišljavanju kolekcije koristili su podatke istraživanja prema kojem čak 30% predstavnika generacije Z odjeću ne bira prema tome je li za muškarce ili za žene. Iako je Levi’s isprva bio nesiguran u uspjeh kolekcije, fanovi brenda brzo su pokazali da su spremni kupiti te su pohvalili napor kompanije da im pomogne da svoj identitet izraze na autentičan , ne osuđujući način.

Rodna neutralnost je cilj koji moramo ispuniti u radnom okruženju. Ne samo da stvara životopisniju, pozitivniju i produktivniju radnu kulturu, već povećava i rentabilnost. Nadamo se da će nas ovi primjeri nadahnuti da nastavimo raditi na stvaranju rodno neutralnog svijeta. Tema je na stolu, ali brendovi moraju progovoriti kako bi ubrale plodove.