Prvi Rimski dan u Rijeci – Ave zahtjevnoj organizaciji U suradnji s Primorsko–goranskom županijom kao organizatorom, sudjelovali smo u realizaciji manifestacije „Rimski dan u Rijeci“ koja se u ovom gradu 2015. godine održala po prvi puta, zbog čega je ovaj projekt za nas bio popriličan izazov, koji smo rado prihvatili.

U projekt smo se uključili preuzevši poslove realizacije projekta koji su uključivali planiranje cjelodnevnih aktivnosti na pet lokacija, izbor i ugovaranje podizvođača, osiguravanje scenografije i kostimografije uz njihovo kreiranje, nabavku i izradu te osmišljavanje popratnog zabavnog i edukativnog programa. Zbog više lokacija na kojima se program odvijao istovremeno, organizacijski je manifestacija bila zahtjevna, pošto su aktivnosti bile bučne, moćne, neprestane te u određenim situacijama sinkronizirane.

Izabrane lokacije bile su Koblerov trg, arheološki park Principij, Bazarigov prolaz, ulica Kalvarija te Trg Grivica gdje su uprizoreni životi patricija, plebejaca, legionara, robova te zanatlija koji su demonstrirali vještine tog doba.

Na svim lokacijama posjetitelje su dočekivali interpretatori koji su zainteresiranima pojasnili rimske običaje i kulturu na području Rijeke, dok smo organizirali i autohtone radionice za djecu s tradicionalnim igrama tog doba. Dva puta dnevno za građane su služena tradicionalna rimska jela i piće poput vina začinjenog medom, leće, autohtono pripravljenog mesa i kruha, a mogli su svjedočiti i nemilosrdnoj prodaji robova, izmjenama straže te upoznati metode ženskog uljepšavanja tog doba.

Uvod u Rimski dan bila su dva kulturna događanja kojima smo građane odlučili uvesti u manifestaciju i o njoj proširiti glas. Prvo se održalo na riječkom Principiju, a radilo se o predavanju i vodstvu na temu „Arheološka baština antičke Tarsatice u sklopu Rimskog dana u Rijeci“, dok se u knjižari Ex Libris održala Večer ljubavne rimske poezije koju su interpretirali studenti poslijediplomskog studija „Gluma, mediji, kultura” .

U Rimski dan uključili su se i brojni ugostiteljski objekti na području Starog Grada koji su nudili jela i pića spravljena po recepturi starih Rimljana, a veliki doprinos dali su i HNK Ivan pl. Zajc te Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Manifestacija je dio projekta „Claustra – kameni branici Rimskog carstva“, revitalizacije povijesnog rimskog obrambenog sustava Claustra Alpium Iuliarium na području Hrvatske i Slovenije.

DSC_0140

DSC_0147

DSC_0162

DSC_0231

DSC_0268

DSC_0345

DSC_0367