Iako besplatna, usluga Facebooka sve više ograničava svoje korisnike. Vodite li stranicu na Facebooku zasigurno ste već uočili promjene.

Davno su prošla vremena kada je bilo dovoljno lajkati stranicu kako biste na svom zidu dobivali sve njene novosti. Jeste li primijetili da nekih objava nema dugo? Ne, to nije zato što su se admini ulijenili, već zato što je vaš Facebook odlučio da ih više nećete primati.

Već se dugo govori kako će vidljivost postova uskoro biti 1-2 posto, a već sada ona je daleko od one s kojom je ova user/advertiser friendly priča počela prije deset godina. Sve više od toga stranice će naravno morati platiti. Primjera radi, imate li sto tisuća fanova i budete škrti, njih samo tisuću će vidjeti o čemu pišete.

Mnoge tvrtke koje su najpopularniju besplatnu platformu koristile godinama itekako su bijesne ovom odlukom,pošto su velik dio svojih objava kao i svoju publiku marljivo okupljali oko sebe baš putem Facebooka. Godine uloženog truda sada bi mogle pasti u vodu jer će prilagodba biti potrebna. I platiti će sigurno svi, baš zbog toga što se godine truda ne bacaju olako u vjetar.
Zašto? Tu je sva vaša publika koju je vrlo teško preseliti na neko novo mjesto. Moguće je, ali opet će trebati godine i nitko ne garantira da nova mreža neće učiniti isto kao Facebook. Korisnici će biti zadovoljniji jer će im zidovi bitimanje zatrpani sadržajima tisuća stranica koje su godinama lajkali. Plaćeni oglas tako će vjerojatnije biti i pročitan, a plaćanje na Facebooku se što god rekli zaista isplati. Svaki članak koji boostate ne dobije samo više čitatelja, već i ciljaniju publiku koja je voljnija sudjelovati.

Naravno, kao i u drugim područjima u životu bogati će postati bogatiji, a siromašni…hm nismo sigurni što će biti s njima.
Možda povedu revoluciju i baš zbog ovog poteza proslave neku novu društvenu mrežu koja će ih objeručke prihvatiti. U najsretnijem scenariju razmaženi korisnici će nakon 6 godina shvatiti da im se ne može sve servirati na tanjuru njihova zida i početi kopati za željenim sadržajem.
Iako, čisto sumnjamo…